Amit eddig nem tudtál a Villányi borvidékről: helyek, történetek, látnivalók

Ha a Villányi borvidéket említjük, akkor minden bizonnyal mindenkinek Villány települése jut eszébe. Most azonban a kevésbé ismert részeiből mutat be három helyszínt egy vlogger: Siklós, Villánykövesd és Palkonya településeket.

A Villányi borvidéket korábban Villány-Siklós borvidéknek nevezték, mivel Siklós elsősorban a tüzes fehérborairól volt híres. Mára azonban ezek a borok kicsit háttérbe szorultak, ezért ellátogatott a Gergen Birtokra, mely közvetlenül a Máriagyűdi Kegytemplom szomszédságában található.

A török időkben épült pincében kóstolhatjuk a környéken termelt borokat, ám ha valaki nem tud ellátogatni ide, az betérhet a harkányi borozójukba is, ahol a könnyed oraszlizling mellett többek között a testesebb traminit is megkóstolhatja.

Az út innen a szintén kevesebb figyelmet kapó Villánykövesdre vezetett. Aki ide tervez látogatni, annak sajnos számolnia kell a tömegközlekedés hiányosságával. Míg a siklósi térségben a Volánbusz segítségével nehezen el lehet jutni Villányba, addig onnan a Villánykövesdet és Palkonyát is érintő vasútvonalon mindössze 2 óránként közlekedik vonat Magyarbóly és Pécs között. Pozitívum viszont, hogy itt már bátran tervezhetünk, ugyanis az utolsó vonat 22 óra magasságában indul Pécsre.

Villánykövesd és Palkonya történelme közel azonos. A török idők után rácokat telepítettek be, akik egészen egyedi szőlőművelést hoztak magukkal, de ami ennél is nagyobb változást hozott, az a kadarka Magyarországra történő behozatala, bár elmondások szerint a vörösbor térnyerését nem ez hozta el.

Mindkét település jellegzetessége a műemlék védettséget is élvező ikonikus pincesorok a hozzájuk tartozó présházakkal, ahol, ha szerencsénk van, a mai napig kóstolhatunk 1-1 napon az itt termelt borokból. Palkonyán pedig számos gasztronómiai élménnyel is gazdagodhatunk, hiszen a Borverandán vagy a Palkonyhán különleges finomságokat is kóstolhatunk. 

De programokban sem szűkölködik a környék, amivel kapcsolatosan érdemes a közösségi oldalakat, vagy a villanyiborvidek.hu oldalt böngészni.

Ezeken a helyeken kerültek bemutatásra:
Gergen Borbirtok (Siklós) – https://www.gergen.hu
Láng Pince (Villánykövesd) – https://www.langpince.hu
Borveranda (Palkonya) – https://www.borverandapalkonya.hu
Haraszti Birtok (Palkonya) – https://www.facebook.com/harasztibirtok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük