Új jelölések lesznek az élelmiszereket: ezt jelentik majd

Nutri-Score jelzés egy terméken

Aki figyeli a termékek csomagolásait, észrevehetett egy új jelölést a különböző termékeken.

Nutri-Score: Az Egyszerű Értékelési Rendszer

Az úgynevezett Nutri-Score jelölés, egy új trend Magyarországon is, ahol a termékeken megjelenő, az A-tól az E-ig terjedő betű- és színskálából álló besorolási rendszer segít az egészségesebb élelmiszerek kiválasztásában -írja az Agrárszektor.

Az intuitív megközelítés alapján könnyen értelmezhető – a zöld A a legjobbat, a piros E pedig az olyan termékeket jelöli, amelyek fogyasztását érdemes mérsékelni.

Ez a rendszer azt mutatja meg, hogy egy termék, ha az összetevőket megfelelően súlyozzuk, mennyire lehet része az egészséges étrendnek. Például, figyelembe veszi a zöldség-gyümölcs, rosttartalom és fehérjetartalom előnyeit, valamint a telített zsír, cukor és só hátrányait. A besorolás csupán azt mutatja, hogy melyik oldal, a pozitív vagy a negatív, dominál az értékelésben, és milyen mértékben.

Nutri-Score jelzés egy terméken
Fotó: akonyhaordoge.hu

Az élelmiszeriparban már néhány meghatározó szereplő is bevezette ezt a rendszert Magyarországon, beleértve a Nestlé-t, a Danone-t és a Pepsi-t, valamint élelmiszerláncok, mint az Aldi, a Lidl és az Auchan is elkezdték alkalmazni saját márkás termékeikre.

NOVA: Az Ultrafeldolgozott Élelmiszerek Felismerése

Az egészségesebb táplálkozásra törekvők számára is segítséget nyújt egy tudományosan alátámasztott élelmiszer-besorolási rendszer, a NOVA. A NOVA célja az ultrafeldolgozott élelmiszerek azonosítása. Az upf három alapelven alapul: az összetevőkön, a készítési módokon és a gazdasági szempontokon.

Az upf azt vizsgálja, hogy az élelmiszer előállítása során miként használnak fel ipari adalékokat, például tartósítószereket, színezékeket, állományjavítókat vagy ízfokozókat. A cél általában az, hogy a fogyasztók többet vásároljanak. A termék természetes vagy szintetikus összetevőket is tartalmazhat, de a lényeg, hogy ösztönözzék a többletfogyasztást. Példa erre a tömegtermelésű bolti kenyér, amely sok ipari adalékot tartalmaz azért, hogy gyorsan elkészíthető legyen és tartós maradjon. Ezzel szemben a natúr joghurt általában nem tekinthető ultrafeldolgozottnak, de az ízesített változatok általában igen.

Tipp: Ne csak az élelmiszer címkéjére, hanem az összetevők listájára is figyelj, és válassz egészségesebb, kevésbé feldolgozott termékeket. A saját táplálkozásodra szabj egy olyan rendszert, ami megfelel az igényeidnek és az egészségednek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük