Ezek a legjobb húsvéti kalács receptek

Elkészült a húsvéti fonott kalács

A húsvéti asztalról elengedhetetlen a kalács. Talán nem is sejtenéd, de már a 7. századból vannak olyan feljegyzések, miszerint ezt az ételt már ekkor lefedett kosárban vitték ételszentelésre.

Napjainkban a kalács ugyan úgy megtalálható a húsvéti asztalon. A boltokban viszont egyre drágábban árulják az egészen egyszerű fonott kalácsot is.

Fonott kalács

A fontott kalácsot nagyon kevés hozzávalóval is el lehet készíteni. Ráadásul ha nem kovásszal, hanem élesztővel készíted, akkor alig másfél óra alatt elkészül a puha és foszlós kalács, amiben már a kelés ideje is benne van.

Elkészíthető üresen, vagy akár mazsolával is. Ha kedvet kaptál hozzá, akkor kattints IDE a receptért.

Ostoros kalács

Az ostoros kalács egy kifejezetten magyar kalács, ami nevét a szűcs mesterségről kapta. A Jászságban ugyanis akik ostort készítettek, azok végére bojtort fontak, hogy azzal később csattogtatni lehessen.

Ostoros kalács recept

Mivel az ostor végén található bojt ugyan olyan fonással készült, mint az itt készült kalácsok, ezért azok is az ostoros nevet kapták. Ezt ünnepeken és lakodalmakon is mindig szívesen fogyasztották.

Tésztájába a többitől ellentétben már jóval sűrűbb tölteléket kapott és a mai napig egy sokkal ízletesebb süteményként van jelen. Ezt sok más kaláccsal ellentétben nem érdemes mással fogyasztani, különösen nem sós étellel. Receptünket ide kattintva találod meg.

Jeruzsálemi kalács

Sokan csak babka néven ismerik ezt az igazán különleges kalácsot. Elkészítési módja miatt kinézetre is eltér a többi kalácshoz képest. Tölteni gyakorlatilag bármivel lehet: a hagyományos kakaókrémes mellett nem ritka a diós, vagy lekváros változat.

Babka recept

Van sós verziója is, például a pesto-s, de találni a húsvét közeledtével kicsit extrább, a tavaszi időszaknak megfelelő medvehagyás-pestos verziót is. Ez utóbbi két babka tökéletes választás lehet a húsvéti sonka elfogyasztásához, de önmagukban is különleges ízélményt adnak.

Beszereznicsak kevés pékségben lehet, mivel elkészítése időigényes, tömeggyártásra viszont egyáltalán nem való. Így, ha valaki nem talál a közelében babkát, érdemes lehet megpróbálni otthon elkészíteni. A mi receptünket ide kattintva találod meg.

Vélemény, hozzászólás?