Innen tudhatod meg, hogy minőségi mézet veszel-e

Méz egy konyhában

A méz, az édes és aranyszínű csemege nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. A boltok polcain számos mézfajta található, de sajnos néhányuk íze nem felelhet meg az elvárásainknak. Azért, hogy egészen biztosan minőségi mézet vásároljunk, fontos, hogy megvizsgáljuk a termék címkéjét – ez ugyanis sokmindent elárul a termékről.

A méz ízét jelentősen befolyásolja a pasztörizálás. Ez a folyamat magában foglalja az élelmiszerek hirtelen felmelegítését és gyors lehűtését. Ennek eredményeképpen csökken a mézben található baktériumok száma, ami hozzájárul az élelmiszer hosszabb eltarthatóságához. A pasztörizálást gyakran alkalmazzák például a tejtermékeknél is.

Azonban, amit a tej esetében működik, az nem feltétlenül alkalmazható a mézre. A hőkezelés jelentősen megváltoztathatja a méz ízét, és általában csak a kevert mézeknél alkalmazzák, annak érdekében, hogy a méz tovább maradjon folyékony és ne kristályosodjon be idejekorán.

Azok számára, akiknek fontosabb az igazi méz íz, és olyat szeretne vásárolni, mint aminek élménye az emlékezetünkben él, mindenképp olvassa el a címkét és nézze meg, hogy pasztörizálták-e a terméket – javasolja a Vince.hu. Ha ilyen eljáráson átesett a méz, azt jogszabály szerint kötelező feltüntetni! Jó hír, hogy ilyennel termelői piacokon jó eséllyel eleve nem találkozunk.

Mennyire egészséges a méz?

A méznek számos egészségügyi előnye van. A mézben található antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásokat és erősíthetik az immunrendszert. Ezenkívül a méz természetes cukorforrás, amely lassan szívódik fel, így nem okoz hirtelen vércukor-ugrásokat.

Mivel a méz antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, használhatjuk például sebek fertőtlenítésére és a sebgyógyulás elősegítésére is.

Tipp: ha szereted a mézet, akkor lesd meg ezt a mézes puszedli receptet. Tuti imádni fogod ezt is!

A szakértők általában azt javasolják, hogy napi egy-két teáskanálnyi méz fogyasztása elegendő lehet ahhoz, hogy élvezzük az egészségügyi előnyeit. Azonban túlzott mézfogyasztás esetén növekedhet a kalória- és cukorfelvétel, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz. A méz tehát egy egészséges élelmiszer, de a mértékletesség itt is kulcsfontosságú.

Fotó: Unsplash/Bermix Studio

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük