A legfinomabb sütőtökkrémleves

  • Előkészítés
    15 perc
  • Elkészítés
    1,5 óra
  • Adag
    8
  • Megtekintés
    303

Ha ősz, akkor sütőtök. Ha hideg téli esték, akkor pedig mi ne esne jobban egy forró levesnél. Ha pedig mindkettőt egyformán szereted, akkor ezt a finom és egyszerű sütőtök krémlevest bátran ajánljuk neked. 

A hosszú elkészítési idő ne legyen megtévesztő, a leves nem igényel sok odafigyelést és kezdők is könnyen elkészíthetik.

Hozzávalók

Sütőtök krémleves

    Elkészítés

    Bár az elkészítés hosszú ideig tart, a gyors előkészület után már nincs sok dolgunk a levessel. A végeredmény pedig lenyűgöző. Ennél finomabb sütőtökkrémlevest alig ha lehet találni. Amíg tart az ősz és még kaphatsz a boltokban sütőtököt, érdemes kipróbálni.

    Lépés 1

    Készítsük elő a hozzávalókat. A hagymát vágjuk fel apróra, majd a lábasba felhevített vajba dobjuk be és kezdjük el dinsztelni. Mindeközben egy másik lábasban az alaplevet elkezdjük elkészíteni.

    Lépés 2

    Ezzel párhuzamosan a sózott és borsozott tököt 180 fokon egy órára a sütőbe tesszük. Ez ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, attól függően, hogy azt szeretnénk, hogy a végeredmény inkább érdesebb vagy sósabb legyen. Átlagos sózással mindkét variáció kiváló harmóniát fog adni.

    Lépés 3

    A felkockázott almát és burgonyát a hagymával tovább pirítjuk a vajban, majd hozzáadjuk a mézet ízlés szerinti mennyiségben. A mézzel együtt egy deci száraz vörösbort is hozzáöntünk (ez természetesen kihagyható, valamint a méz mennyisége is ízlés szerint növelhető vagy csökkenthető). Ha az alma és a krumpli is megpuhult, akkor hozzáadhatjuk az alaplevet is, amivel rövid ideig tovább főzzük.

    Lépés 4

    A sütőből kiszedett tököt kikanalazzuk a héjából és hozzáadjuk a leveshez (ne ijedj meg, ebben az állapotában tényleg elég furán néz még ki az összekép). Hozzáadjuk a kakukkfüvet és szerecsendiót majd finomra pépesítjük botmixerrel. Rövid ideig tovább főzzük.

    Lépés 5

    Ízlés szerint tökmagot piríthatunk a tetejére és tálalhatjuk. Jó étvágyat kívánunk az elkészült sütőtök krémleveshez!

    Záró ajánlás

    A levest száraz vörösborral ajánljuk fogyasztani. Ez a mennyiség kb. 8 kisebb tányérra elég, így bátran használhatjuk vendégvárónak, vagy főzhetünk előre a hétköznapi estékre.

    Vélemény a receptről

    • Milán Marton

      Megcsináltam, jó lett

    Küldj értékelést

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé.