Aszaltszilva-krémleves lime-os habbal – fura kinézete ellenére mennyi

  • Előkészítés
    15 perc
  • Sütés ideje
    1 óra
  • Adag
    2
  • Elkészítés
    1 óra 15 perc

Kinézetre nem feltétlen a legjobban kinéző leves, bár a habbal és a szárított virágokkal sokat javíthatunk.

Elkészítése viszont egyszerű és hihetetlenül finom is. Ráadásul ezzel a recepttel a karácsony ízét könnyen az asztalra varázsolhatod. Mellé vörös vagy gyümölcsbort is fogyaszthatunk.

Figyelem! A habot minimum egy nappal korábban el kell készíteni, hogy megdermedjen!

Hozzávalók

Lime-os hab

Aszaltszilva-krémleves

Díszítéshez (elhagyható)

    Elkészítés lépésről-lépésre

    Lépés1

    A tojást feltörjük és szétválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. A fehérjét egy tálban (ne műanyagban!) elkezdjük habosra verni, a porcukrot pedig lassan, egy-egy kiskanállal elkezdjük hozzáadni.

    Lépés2

    Ha a porcukor fele elfogyott, az edényt vízgőz fölé helyezzük. Itt is folyamatos verjük a fehérjét, miközben lassan kis adagokban beletesszük a maradék porcukrunkat a lime reszelt héját és a fél levét.

    Lépés3

    Ha már elég kemény a hab, levesszük a vízgőzről. Egy sütőpapírral leterített tepsibe 1,5-2 cm átmérőjű kis habcsókokat formázunk habzsákkal, vagy ha az nincs, akkor kanállal (igaz, így nem lesz olyan szép, hanem elterülhet mint a képeinken). Legalább egy, de inkább másfél napra meleg és száraz helyre tesszük a tepsit.

    Lépés4

    Egy kicsi fazekban felolvasztjuk a vaj felét és hozzáadjuk a mézet. Figyelj, hogy csak melegen olvadjanak össze, ne forrjanak!

    Lépés5

    Az aszalt szilvákat négybe vágjuk, majd belehelyezzük a felolvadt, vajas mézbe.

    Lépés6

    Csak a vajon néhány percig pároljuk, majd hozzáadjuk a kevés fahéjat. Felöntjük vízzel, hogy ellepje a szilvákat és így negyed órán át főzzük. Miután megfőtt összeturmixoljuk.

    Lépés7

    A turmixhoz hozzáadjuk a maradék vajat és az összes tejszínt. Ezekkel újra pár percig főzzük. Ha nagyon sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet, de figyelj rá, hogy ez egy krémleves, így nem is kell nagyon hígnak lennie.

    Lépés8

    Tálaláskor az aszaltszilvás krémlevesünket a megmaradt lime lével ízesítjük, rátesszük a habot és szárított virággal színesíthetjük. Jó étvágyat!

    Neked ajánljuk még

    Értékeld a receptet!