Foszlós kalács recept

A megsütött foszlós kalács
  • Előkészítés
    30
  • Elkészítés
    40
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    36

Könnyű, ám annál finomabb ez a mindenki által kedvelt foszlós kalács recept. Hozzávalóinak többsége ráadásul továbbra is kedvezményes áron kapható, így tökéletes választás mindenki számára.

Hozzávalók

Kalács tészta

Töltelék

    Elkészítés

    Lépés 1
    Foszlós kalács alapanyagok

    Az ostoros kalács tésztája akkor lesz igazán puha, ha a lisztet leszitáljuk egy keverőtálba. Ezzel párhuzamosan a tejet langyosra melegítjük (nem melegre), majd hozzáadunk egy kevés cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk folyamatos keverés mellett az olajat, a kristálycukrot, az élesztős tejet, a tojássárgákat és a sót.

    Lépés 2

    Addig gyúrjuk (vagy géppel addig dagasztjuk), amíg össze nem áll a tészta. Ezt követően szobahőmérsékleten egy órát állni hagyjuk, amíg a tészta kétszeresére fog kelni.

    Lépés 3

    Amíg dagad a tészta, elővesszük a töltelék alapanyagait. A margarint vagy vajat egy kis tálban elkezdjük felolvasztani. Ha már szine az egész kiolvadt, el is zárhatjuk a tűzhelyet. Hozzáadjuk a cukrot és a kakaóport, majd addig keverjük, amíg egy szép egyenletes masszává nem áll össze.

    Lépés 4

    Ebből a mennyiségből két kalács lesz, ezért a tésztát először megfelezzük, majd a tésztadarabokból 3-3 ugyan akkora gombócot formázunk. Ha ragad, nyugodtan szórj a deszkára lisztet.

    Lépés 5

    A három gombócot ugyan olyan téglalap alakúra nyújtjuk ki. Rákenjük a kakaós krémet, majd a hosszabbik oldal mentén feltekerjük. Ügyeljünk, hogy ne szakadjon ki a tészta. Ha mindhárom gombóccal ezt megcsináltuk, akkor egymás mellé tesszük őket és hármasfonással elkészítjük a kalácsot. (értelemszerűen az elején megfelezett tészta másik felével is ugyan ezt kell tenni)

    Lépés 6
    Foszlós kalács sütés előtt

    Vagy vajjal, vagy sütőpapírral kibélelt sütőformába tesszük a kalácsot. Ha széles a tepsid akkor lapos lesz a kalács. Ha viszont szűk falú, akkor felfele fog majd nőni a sütőben - igaz az íze ugyan olyan jó lesz.

    Lépés 7
    A megsütött foszlós kalács

    10 percet pihentetjük a tepsiben a kalácsot, amíg a sütőt előmelegítjük. Az 1 db tojást felverjük, majd megkenjük vele a kalács tetejét. Végül 180 fokon kb 35-40 perc alatt készre sütjük.

    Küldj értékelést

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük