- 2023.01.22.
- Írta A konyha ördöge
- 0 Like
- 0 / 5
- Nehézség: Könyyű

-
Előkészítés30
-
Elkészítés40
-
Adag4
-
Megtekintés36
Könnyű, ám annál finomabb ez a mindenki által kedvelt foszlós kalács recept. Hozzávalóinak többsége ráadásul továbbra is kedvezményes áron kapható, így tökéletes választás mindenki számára.
Hozzávalók
Kalács tészta
Töltelék
Elkészítés

Az ostoros kalács tésztája akkor lesz igazán puha, ha a lisztet leszitáljuk egy keverőtálba. Ezzel párhuzamosan a tejet langyosra melegítjük (nem melegre), majd hozzáadunk egy kevés cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk folyamatos keverés mellett az olajat, a kristálycukrot, az élesztős tejet, a tojássárgákat és a sót.
Addig gyúrjuk (vagy géppel addig dagasztjuk), amíg össze nem áll a tészta. Ezt követően szobahőmérsékleten egy órát állni hagyjuk, amíg a tészta kétszeresére fog kelni.
Amíg dagad a tészta, elővesszük a töltelék alapanyagait. A margarint vagy vajat egy kis tálban elkezdjük felolvasztani. Ha már szine az egész kiolvadt, el is zárhatjuk a tűzhelyet. Hozzáadjuk a cukrot és a kakaóport, majd addig keverjük, amíg egy szép egyenletes masszává nem áll össze.
Ebből a mennyiségből két kalács lesz, ezért a tésztát először megfelezzük, majd a tésztadarabokból 3-3 ugyan akkora gombócot formázunk. Ha ragad, nyugodtan szórj a deszkára lisztet.
A három gombócot ugyan olyan téglalap alakúra nyújtjuk ki. Rákenjük a kakaós krémet, majd a hosszabbik oldal mentén feltekerjük. Ügyeljünk, hogy ne szakadjon ki a tészta. Ha mindhárom gombóccal ezt megcsináltuk, akkor egymás mellé tesszük őket és hármasfonással elkészítjük a kalácsot. (értelemszerűen az elején megfelezett tészta másik felével is ugyan ezt kell tenni)

Vagy vajjal, vagy sütőpapírral kibélelt sütőformába tesszük a kalácsot. Ha széles a tepsid akkor lapos lesz a kalács. Ha viszont szűk falú, akkor felfele fog majd nőni a sütőben - igaz az íze ugyan olyan jó lesz.

10 percet pihentetjük a tepsiben a kalácsot, amíg a sütőt előmelegítjük. Az 1 db tojást felverjük, majd megkenjük vele a kalács tetejét. Végül 180 fokon kb 35-40 perc alatt készre sütjük.
Foszlós kalács recept
Hozzávalók
Kalács tészta
Töltelék
Kövest a lépéseket

Az ostoros kalács tésztája akkor lesz igazán puha, ha a lisztet leszitáljuk egy keverőtálba. Ezzel párhuzamosan a tejet langyosra melegítjük (nem melegre), majd hozzáadunk egy kevés cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk folyamatos keverés mellett az olajat, a kristálycukrot, az élesztős tejet, a tojássárgákat és a sót.

Addig gyúrjuk (vagy géppel addig dagasztjuk), amíg össze nem áll a tészta. Ezt követően szobahőmérsékleten egy órát állni hagyjuk, amíg a tészta kétszeresére fog kelni.

Amíg dagad a tészta, elővesszük a töltelék alapanyagait. A margarint vagy vajat egy kis tálban elkezdjük felolvasztani. Ha már szine az egész kiolvadt, el is zárhatjuk a tűzhelyet. Hozzáadjuk a cukrot és a kakaóport, majd addig keverjük, amíg egy szép egyenletes masszává nem áll össze.

Ebből a mennyiségből két kalács lesz, ezért a tésztát először megfelezzük, majd a tésztadarabokból 3-3 ugyan akkora gombócot formázunk. Ha ragad, nyugodtan szórj a deszkára lisztet.

A három gombócot ugyan olyan téglalap alakúra nyújtjuk ki. Rákenjük a kakaós krémet, majd a hosszabbik oldal mentén feltekerjük. Ügyeljünk, hogy ne szakadjon ki a tészta. Ha mindhárom gombóccal ezt megcsináltuk, akkor egymás mellé tesszük őket és hármasfonással elkészítjük a kalácsot. (értelemszerűen az elején megfelezett tészta másik felével is ugyan ezt kell tenni)

Vagy vajjal, vagy sütőpapírral kibélelt sütőformába tesszük a kalácsot. Ha széles a tepsid akkor lapos lesz a kalács. Ha viszont szűk falú, akkor felfele fog majd nőni a sütőben - igaz az íze ugyan olyan jó lesz.

10 percet pihentetjük a tepsiben a kalácsot, amíg a sütőt előmelegítjük. Az 1 db tojást felverjük, majd megkenjük vele a kalács tetejét. Végül 180 fokon kb 35-40 perc alatt készre sütjük.
Küldj értékelést