- 2023.01.22.
- írta A konyha ördöge
- 0 Like
- 0 / 5
-
Előkészítés30
-
Sütés ideje40
-
Adag4
-
Elkészítés2 óra
Könnyű, ám annál finomabb ez a mindenki által kedvelt foszlós kalács recept. Hozzávalóinak többsége ráadásul továbbra is kedvezményes áron kapható, így tökéletes választás mindenki számára.
Hozzávalók
Kalács tészta
Töltelék
Elkészítés lépésről-lépésre
Az ostoros kalács tésztája akkor lesz igazán puha, ha a lisztet leszitáljuk egy keverőtálba. Ezzel párhuzamosan a tejet langyosra melegítjük (nem melegre), majd hozzáadunk egy kevés cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk folyamatos keverés mellett az olajat, a kristálycukrot, az élesztős tejet, a tojássárgákat és a sót.
Addig gyúrjuk (vagy géppel addig dagasztjuk), amíg össze nem áll a tészta. Ezt követően szobahőmérsékleten egy órát állni hagyjuk, amíg a tészta kétszeresére fog kelni.
Amíg dagad a tészta, elővesszük a töltelék alapanyagait. A margarint vagy vajat egy kis tálban elkezdjük felolvasztani. Ha már szine az egész kiolvadt, el is zárhatjuk a tűzhelyet. Hozzáadjuk a cukrot és a kakaóport, majd addig keverjük, amíg egy szép egyenletes masszává nem áll össze.
Ebből a mennyiségből két kalács lesz, ezért a tésztát először megfelezzük, majd a tésztadarabokból 3-3 ugyan akkora gombócot formázunk. Ha ragad, nyugodtan szórj a deszkára lisztet.
A három gombócot ugyan olyan téglalap alakúra nyújtjuk ki. Rákenjük a kakaós krémet, majd a hosszabbik oldal mentén feltekerjük. Ügyeljünk, hogy ne szakadjon ki a tészta. Ha mindhárom gombóccal ezt megcsináltuk, akkor egymás mellé tesszük őket és hármasfonással elkészítjük a kalácsot. (értelemszerűen az elején megfelezett tészta másik felével is ugyan ezt kell tenni)
Vagy vajjal, vagy sütőpapírral kibélelt sütőformába tesszük a kalácsot. Ha széles a tepsid akkor lapos lesz a kalács. Ha viszont szűk falú, akkor felfele fog majd nőni a sütőben - igaz az íze ugyan olyan jó lesz.
10 percet pihentetjük a tepsiben a kalácsot, amíg a sütőt előmelegítjük. Az 1 db tojást felverjük, majd megkenjük vele a kalács tetejét. Végül 180 fokon kb 35-40 perc alatt készre sütjük.
Neked ajánljuk még
Foszlós kalács recept
Hozzávalók
Kalács tészta
Töltelék
Follow The Directions
Az ostoros kalács tésztája akkor lesz igazán puha, ha a lisztet leszitáljuk egy keverőtálba. Ezzel párhuzamosan a tejet langyosra melegítjük (nem melegre), majd hozzáadunk egy kevés cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk folyamatos keverés mellett az olajat, a kristálycukrot, az élesztős tejet, a tojássárgákat és a sót.
Addig gyúrjuk (vagy géppel addig dagasztjuk), amíg össze nem áll a tészta. Ezt követően szobahőmérsékleten egy órát állni hagyjuk, amíg a tészta kétszeresére fog kelni.
Amíg dagad a tészta, elővesszük a töltelék alapanyagait. A margarint vagy vajat egy kis tálban elkezdjük felolvasztani. Ha már szine az egész kiolvadt, el is zárhatjuk a tűzhelyet. Hozzáadjuk a cukrot és a kakaóport, majd addig keverjük, amíg egy szép egyenletes masszává nem áll össze.
Ebből a mennyiségből két kalács lesz, ezért a tésztát először megfelezzük, majd a tésztadarabokból 3-3 ugyan akkora gombócot formázunk. Ha ragad, nyugodtan szórj a deszkára lisztet.
A három gombócot ugyan olyan téglalap alakúra nyújtjuk ki. Rákenjük a kakaós krémet, majd a hosszabbik oldal mentén feltekerjük. Ügyeljünk, hogy ne szakadjon ki a tészta. Ha mindhárom gombóccal ezt megcsináltuk, akkor egymás mellé tesszük őket és hármasfonással elkészítjük a kalácsot. (értelemszerűen az elején megfelezett tészta másik felével is ugyan ezt kell tenni)
Vagy vajjal, vagy sütőpapírral kibélelt sütőformába tesszük a kalácsot. Ha széles a tepsid akkor lapos lesz a kalács. Ha viszont szűk falú, akkor felfele fog majd nőni a sütőben - igaz az íze ugyan olyan jó lesz.
10 percet pihentetjük a tepsiben a kalácsot, amíg a sütőt előmelegítjük. Az 1 db tojást felverjük, majd megkenjük vele a kalács tetejét. Végül 180 fokon kb 35-40 perc alatt készre sütjük.
Értékeld a receptet!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.