Egyszerű húsvéti fonott kalács

Elkészült a húsvéti fonott kalács
  • Előkészítés
    1 óra
  • Sütés ideje
    30 perc
  • Adag
    4
  • Elkészítés
    1 óra 30 perc

A húsvéti kalács elengedhetetlen az ünnepi asztalról. Ezzel a recepttel nem csak sokat spórolhatsz, de garantáltan örülni fog mindenki a friss kalácsnak, amit nem csak édességként, de húsokkal együtt is érdemes fogyasztani.

Hozzávalók

Kalácshoz

Kenéshez

    Elkészítés lépésről-lépésre

    Némi lisztet hagyjunk a gyúráshoz majd, valamint vajra is szükség lesz a tepsi kikenéséhez.

    Lépés1
    A fonott kalács hozzávalói

    Egy tálban 1 deka lisztet vajjal erősen összenyomkodunk, majd hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. A tejet langyosra, vagy enyhén melegre (de nem forróra) melegítjük, amibe elkeverünk egy tojássárgáját (ha túl meleg a tej, a tojás inkább megfő benne). Ha ez elkészült, akkor hozzáadjuk a vajas/élesztős liszthez.

    Lépés2

    A tálba beleöntjük a maradék lisztet és kézzel vagy konyhai dagasztógéppel addig gyúrjuk, míg egy masszív tésztává nem áll össze.

    Lépés3

    Amiben kikevertük a tésztát, letakarjuk és 40 percen keresztül hagyjuk kelni.

    Lépés4
    A fonott kalács tésztái

    Ha duplájára kelt, akkor jó úton járunk. Ekkor belisztezünk egy felületet, ahol 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát és ezekből 30-40 (de egyenlő hosszúságú) fonalakat sodrunk. A szárakat egymás mellé fektessük és az egyik végüknél nyomjuk össze őket - ez lesz a kalács egyik vége.

    Lépés5
    Fonott kalács recept - így néz ki a tészta a fonást követően

    Ahogy a hajfonásnál tanultuk, úgy ezeket a tésztafonalakat is befonjuk, majd a másik végét is összenyomjuk. Ezt tepsire rakjuk, majd letakarva további 10-15 percig hagyjuk kelni.

    Lépés6

    Amíg a tészta kel, addig a tojássárgáját erősen összekeverjük egy kevés tejjel. Ezzel megkenjük a kissé megkelt kalácsunkat.

    Lépés7

    A kalácsok 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 20 percig sütjük.

    Lépés8
    Elkészült a húsvéti fonott kalács

    20 perc után újra bekenjük a tojásos keverékkel, majd még 10 percig visszatesszük a sütőbe. Ezzel el is kézült a húsvéti kalács.

    Neked ajánljuk még

    Értékeld a receptet!