- 2023.04.06.
- írta A konyha ördöge
- 0 Like
- 0 / 5
-
Előkészítés1 óra
-
Sütés ideje30 perc
-
Adag4
-
Elkészítés1 óra 30 perc
A húsvéti kalács elengedhetetlen az ünnepi asztalról. Ezzel a recepttel nem csak sokat spórolhatsz, de garantáltan örülni fog mindenki a friss kalácsnak, amit nem csak édességként, de húsokkal együtt is érdemes fogyasztani.
Hozzávalók
Kalácshoz
Kenéshez
Elkészítés lépésről-lépésre
Némi lisztet hagyjunk a gyúráshoz majd, valamint vajra is szükség lesz a tepsi kikenéséhez.
Egy tálban 1 deka lisztet vajjal erősen összenyomkodunk, majd hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. A tejet langyosra, vagy enyhén melegre (de nem forróra) melegítjük, amibe elkeverünk egy tojássárgáját (ha túl meleg a tej, a tojás inkább megfő benne). Ha ez elkészült, akkor hozzáadjuk a vajas/élesztős liszthez.
A tálba beleöntjük a maradék lisztet és kézzel vagy konyhai dagasztógéppel addig gyúrjuk, míg egy masszív tésztává nem áll össze.
Amiben kikevertük a tésztát, letakarjuk és 40 percen keresztül hagyjuk kelni.
Ha duplájára kelt, akkor jó úton járunk. Ekkor belisztezünk egy felületet, ahol 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát és ezekből 30-40 (de egyenlő hosszúságú) fonalakat sodrunk. A szárakat egymás mellé fektessük és az egyik végüknél nyomjuk össze őket - ez lesz a kalács egyik vége.
Ahogy a hajfonásnál tanultuk, úgy ezeket a tésztafonalakat is befonjuk, majd a másik végét is összenyomjuk. Ezt tepsire rakjuk, majd letakarva további 10-15 percig hagyjuk kelni.
Amíg a tészta kel, addig a tojássárgáját erősen összekeverjük egy kevés tejjel. Ezzel megkenjük a kissé megkelt kalácsunkat.
A kalácsok 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 20 percig sütjük.
20 perc után újra bekenjük a tojásos keverékkel, majd még 10 percig visszatesszük a sütőbe. Ezzel el is kézült a húsvéti kalács.
Neked ajánljuk még
Egyszerű húsvéti fonott kalács
Hozzávalók
Kalácshoz
Kenéshez
Follow The Directions
Némi lisztet hagyjunk a gyúráshoz majd, valamint vajra is szükség lesz a tepsi kikenéséhez.
Egy tálban 1 deka lisztet vajjal erősen összenyomkodunk, majd hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. A tejet langyosra, vagy enyhén melegre (de nem forróra) melegítjük, amibe elkeverünk egy tojássárgáját (ha túl meleg a tej, a tojás inkább megfő benne). Ha ez elkészült, akkor hozzáadjuk a vajas/élesztős liszthez.
A tálba beleöntjük a maradék lisztet és kézzel vagy konyhai dagasztógéppel addig gyúrjuk, míg egy masszív tésztává nem áll össze.
Amiben kikevertük a tésztát, letakarjuk és 40 percen keresztül hagyjuk kelni.
Ha duplájára kelt, akkor jó úton járunk. Ekkor belisztezünk egy felületet, ahol 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát és ezekből 30-40 (de egyenlő hosszúságú) fonalakat sodrunk. A szárakat egymás mellé fektessük és az egyik végüknél nyomjuk össze őket - ez lesz a kalács egyik vége.
Ahogy a hajfonásnál tanultuk, úgy ezeket a tésztafonalakat is befonjuk, majd a másik végét is összenyomjuk. Ezt tepsire rakjuk, majd letakarva további 10-15 percig hagyjuk kelni.
Amíg a tészta kel, addig a tojássárgáját erősen összekeverjük egy kevés tejjel. Ezzel megkenjük a kissé megkelt kalácsunkat.
A kalácsok 180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 20 percig sütjük.
20 perc után újra bekenjük a tojásos keverékkel, majd még 10 percig visszatesszük a sütőbe. Ezzel el is kézült a húsvéti kalács.
Értékeld a receptet!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.