Tökéletes karácsonyi babka recept (Jeruzsálemi kalács)

  • Előkészítés
    1 óra
  • Elkészítés
    30 perc
  • Adag
    4
  • Megtekintés
    9

A babka, vagy más néven jeruzsálemi kalács egészen biztosan mindenki kedvence lesz. Ha már kicsit is rutinosan mozogsz a konyhában, akkor biztosan nem fogod elrontani.

Ízlés szerinti tölteléket is használhatsz az elkészítéshez, a nutellás változattól egészen a meggyes-gesztenyés vagy barackos-diós verzióig.

Hozzávalók

Babka tésztarecept

Mogyorókrémes töltelékhez

Szirup

    Elkészítés

    A babka akkor lesz finom, ha nem csak minőségi alapanyagokat használunk, hanem kellő időt is hagyunk a tésztának. Javasolt minimum négy órát pihenni hagyni, de akkor lesz igazán finom, ha a tészta a sütés előtt egy éjszakát is állhat a hűtőben.

    Lépés 1

    Egy tálba kiöntjük a lisztet, majd hozzáadjuk a tojásokat, egy kiskanálnyi sót, az instant élesztőt és a cukrot. Röviddel utána a langyos vizet is hozzáöntjük. Ha nincs otthon instant élesztő, akkor egy harmad kockát előtte felfuttatunk a langyos vízben, kevés cukorral és így adjuk hozzá a tálban lévő alapanyagokhoz.

    Lépés 2

    Miután a tészta elkezd összeállni, hozzáadjuk a puha vajat. Ha a vaj eddig a pontig nem tud megpuhulni, érdemes kis edényben felmelegíteni és úgy hozzáadni. Figyeljünk arra, hogy a vaj rendesen el legyen keverve a babka tésztájában.

    Lépés 3

    A babka akkor lesz finom, ha nem csak minőségi alapanyagokat használunk, hanem kellő időt is hagyunk a tésztának. Javasolt minimum négy órát pihenni hagyni, de akkor lesz igazán finom, ha a tészta a sütés előtt egy éjszakát is állhat a hűtőben. Nem fog a tészta jelentősen megkelni - mivel kevés élesztőt használunk, de nem is ez a célunk.

    Lépés 4

    Amíg a tészta pihen, addig a babka töltelékének elkészítésére van idő. A képeken alapvetően mogyorókrémes babka szerepel, így azt csak annyival egészítettük ki, hogy étcsokoládét felapróztunk és a tésztára rászórtuk. Érdemes azonban karácsonykor kipróbálni kandírozott narancsot, vagy éppen marcipándarabkákat is hozzáadni.

    Lépés 5

    A kelesztés után a tésztát lisztes felületen átgyúrjuk és két részre osztjuk, ugyanis ez a mennyiség két babkához is elegendő. A jeruzsálemi tésztát kb 50x30 centi téglalappá nyújtjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta ne legyen vastag. Ha kinyújtottuk, megkenjük a belsejét a töltelékkel

    Lépés 6

    A töltelékkel teli tésztát a hosszabbik oldal mentén óvatosan és lassan elkezdjük feltekerni - ügyelve arra, hogy mindenhol feszes legyen a tészta.

    Lépés 7

    A feltekert tésztát hosszában egy éles késsel kettévágjuk, max az egyik csíkot a másik csíkkal keresztbe rakjuk úgy, hogy egy X alakot kapjunk. Ha ez megvan, akkor egyiket a másokon keresztül áthatjuk, hogy a nyitott fele nézzen mindig felfelé. A végéhez érve a végeket összenyomjuk.

    Lépés 8

    Kivajazott edénybe határozott mozdulattal behelyezzük a babkát és várunk még 40 percet, hogy kicsit szobahőmérsékleten tovább keljen.

    Lépés 9

    A babka pihenés után az előmelegített sütőben 190 fokon [step_time sec="1200]20 percig[/step_time] sütjük.

    Lépés 10

    Sütés közben elkészítjük a cukorszirupot. 15 dkg cukrot 1,5 dl vízben felforralunk néhány perc alatt, amit néhányszor megkavarunk. Forráspontnál a tűzhelyet azonnal zárjuk el.

    Lépés 11

    Miután a babka megsült a cukorszirupon két egyelőre részben rájuk locsoljuk. Ne ijedj meg, ha elsőre soknak tűnik, a kalács amennyit tud, fel fog szívni - ettől lesz néhány nap után is friss.

    Záró ajánlás

    Melegen a legfinomabb, de akár 2 napig is eláll a kalács a sok cukorszirup miatt. Tölteléknek természetesen ízlés szerint mást is hozzáadhatunk. Jó étvágyat a babkához!

    Neked ajánljuk még

    Küldj értékelést

    Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

    X