- 2022.04.21.
- írta A konyha ördöge
- 0 Like
- 0 / 5
- Ország: Izraeli
- Nehézség: Medium
- 2 703 Megtekintés
-
Előkészítés1 óra
-
Sütés ideje30 perc
-
Adag4
-
Elkészítés1 óra 30 perc
A babka, vagy más néven jeruzsálemi kalács egészen biztosan mindenki kedvence lesz. Ha már kicsit is rutinosan mozogsz a konyhában, akkor biztosan nem fogod elrontani.
Ízlés szerinti tölteléket is használhatsz az elkészítéshez, a nutellás változattól egészen a meggyes-gesztenyés vagy barackos-diós verzióig. Ez az a babka recept, amit egész biztosan nem fogsz elrontani és garantált sikert fog aratni.
Hozzávalók
Babka tésztarecept
Mogyorókrémes töltelékhez
Szirup
Elkészítés lépésről-lépésre
A babka akkor lesz finom, ha nem csak minőségi alapanyagokat használunk, hanem kellő időt is hagyunk a tésztának. Javasolt minimum négy órát pihenni hagyni, de akkor lesz igazán finom, ha a tészta a sütés előtt egy éjszakát is állhat a hűtőben.
Egy tálba kiöntjük a lisztet, majd hozzáadjuk a tojásokat, egy kiskanálnyi sót, az instant élesztőt és a cukrot. Röviddel utána a langyos vizet is hozzáöntjük. Ha nincs otthon instant élesztő, akkor egy harmad kockát előtte felfuttatunk a langyos vízben, kevés cukorral és így adjuk hozzá a tálban lévő alapanyagokhoz.
Miután a tészta elkezd összeállni, hozzáadjuk a puha vajat. Ha a vaj eddig a pontig nem tud megpuhulni, érdemes kis edényben felmelegíteni és úgy hozzáadni. Figyeljünk arra, hogy a vaj rendesen el legyen keverve a babka tésztájában.
A babka akkor lesz finom, ha nem csak minőségi alapanyagokat használunk, hanem kellő időt is hagyunk a tésztának. Javasolt minimum négy órát pihenni hagyni, de akkor lesz igazán finom, ha a tészta a sütés előtt egy éjszakát is állhat a hűtőben. Nem fog a tészta jelentősen megkelni - mivel kevés élesztőt használunk, de nem is ez a célunk.
Amíg a tészta pihen, addig a babka töltelékének elkészítésére van idő. A képeken alapvetően mogyorókrémes babka szerepel, így azt csak annyival egészítettük ki, hogy étcsokoládét felapróztunk és a tésztára rászórtuk. Érdemes azonban karácsonykor kipróbálni kandírozott narancsot, vagy éppen marcipándarabkákat is hozzáadni.
A kelesztés után a tésztát lisztes felületen átgyúrjuk és két részre osztjuk, ugyanis ez a mennyiség két babkához is elegendő. A jeruzsálemi tésztát kb 50x30 centi téglalappá nyújtjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta ne legyen vastag. Ha kinyújtottuk, megkenjük a belsejét a töltelékkel
A töltelékkel teli tésztát a hosszabbik oldal mentén óvatosan és lassan elkezdjük feltekerni - ügyelve arra, hogy mindenhol feszes legyen a tészta.
A feltekert tésztát hosszában egy éles késsel kettévágjuk, max az egyik csíkot a másik csíkkal keresztbe rakjuk úgy, hogy egy X alakot kapjunk. Ha ez megvan, akkor egyiket a másokon keresztül áthatjuk, hogy a nyitott fele nézzen mindig felfelé. A végéhez érve a végeket összenyomjuk.
Kivajazott edénybe határozott mozdulattal behelyezzük a babkát és várunk még 40 percet, hogy kicsit szobahőmérsékleten tovább keljen.
A babka pihenés után az előmelegített sütőben 190 fokon [step_time sec="1200]20 percig[/step_time] sütjük.
Sütés közben elkészítjük a cukorszirupot. 15 dkg cukrot 1,5 dl vízben felforralunk néhány perc alatt, amit néhányszor megkavarunk. Forráspontnál a tűzhelyet azonnal zárjuk el.
Miután a babka megsült a cukorszirupon két egyelőre részben rájuk locsoljuk. Ne ijedj meg, ha elsőre soknak tűnik, a kalács amennyit tud, fel fog szívni - ettől lesz néhány nap után is friss.
Jó tanácsok zárásképpen
Melegen a legfinomabb, de akár 2 napig is eláll a kalács a sok cukorszirup miatt. Tölteléknek természetesen ízlés szerint mást is hozzáadhatunk. Jó étvágyat a babkához!
Neked ajánljuk még
Tökéletes karácsonyi babka recept (Jeruzsálemi kalács)
Hozzávalók
Babka tésztarecept
Mogyorókrémes töltelékhez
Szirup
Follow The Directions
A babka akkor lesz finom, ha nem csak minőségi alapanyagokat használunk, hanem kellő időt is hagyunk a tésztának. Javasolt minimum négy órát pihenni hagyni, de akkor lesz igazán finom, ha a tészta a sütés előtt egy éjszakát is állhat a hűtőben.
Egy tálba kiöntjük a lisztet, majd hozzáadjuk a tojásokat, egy kiskanálnyi sót, az instant élesztőt és a cukrot. Röviddel utána a langyos vizet is hozzáöntjük. Ha nincs otthon instant élesztő, akkor egy harmad kockát előtte felfuttatunk a langyos vízben, kevés cukorral és így adjuk hozzá a tálban lévő alapanyagokhoz.
Miután a tészta elkezd összeállni, hozzáadjuk a puha vajat. Ha a vaj eddig a pontig nem tud megpuhulni, érdemes kis edényben felmelegíteni és úgy hozzáadni. Figyeljünk arra, hogy a vaj rendesen el legyen keverve a babka tésztájában.
A babka akkor lesz finom, ha nem csak minőségi alapanyagokat használunk, hanem kellő időt is hagyunk a tésztának. Javasolt minimum négy órát pihenni hagyni, de akkor lesz igazán finom, ha a tészta a sütés előtt egy éjszakát is állhat a hűtőben. Nem fog a tészta jelentősen megkelni - mivel kevés élesztőt használunk, de nem is ez a célunk.
Amíg a tészta pihen, addig a babka töltelékének elkészítésére van idő. A képeken alapvetően mogyorókrémes babka szerepel, így azt csak annyival egészítettük ki, hogy étcsokoládét felapróztunk és a tésztára rászórtuk. Érdemes azonban karácsonykor kipróbálni kandírozott narancsot, vagy éppen marcipándarabkákat is hozzáadni.
A kelesztés után a tésztát lisztes felületen átgyúrjuk és két részre osztjuk, ugyanis ez a mennyiség két babkához is elegendő. A jeruzsálemi tésztát kb 50x30 centi téglalappá nyújtjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta ne legyen vastag. Ha kinyújtottuk, megkenjük a belsejét a töltelékkel
A töltelékkel teli tésztát a hosszabbik oldal mentén óvatosan és lassan elkezdjük feltekerni - ügyelve arra, hogy mindenhol feszes legyen a tészta.
A feltekert tésztát hosszában egy éles késsel kettévágjuk, max az egyik csíkot a másik csíkkal keresztbe rakjuk úgy, hogy egy X alakot kapjunk. Ha ez megvan, akkor egyiket a másokon keresztül áthatjuk, hogy a nyitott fele nézzen mindig felfelé. A végéhez érve a végeket összenyomjuk.
Kivajazott edénybe határozott mozdulattal behelyezzük a babkát és várunk még 40 percet, hogy kicsit szobahőmérsékleten tovább keljen.
A babka pihenés után az előmelegített sütőben 190 fokon [step_time sec="1200]20 percig[/step_time] sütjük.
Sütés közben elkészítjük a cukorszirupot. 15 dkg cukrot 1,5 dl vízben felforralunk néhány perc alatt, amit néhányszor megkavarunk. Forráspontnál a tűzhelyet azonnal zárjuk el.
Miután a babka megsült a cukorszirupon két egyelőre részben rájuk locsoljuk. Ne ijedj meg, ha elsőre soknak tűnik, a kalács amennyit tud, fel fog szívni - ettől lesz néhány nap után is friss.
Értékeld a receptet!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.