- 2023.10.14.
- írta A konyha ördöge
- 0 Like
- 0 / 5
-
Előkészítés30 perc
-
Sütés ideje1,5 óra
-
Adag4
-
Elkészítés2 óra
Az egyik legfinomabb és legízletesebb hazai leves egyenesen a palóc konyhából. Mindenki máshogy szereti, ahogy a gulyáslevest vagy a halászlevet.
Ebben a receptben egy hagyományosabb verziót mutatunk meg, amibe az elállóság miatt még ecetet is tettek. Viszont annyival már a modern konyha felé hajlik, hogy mi ezt citrommal esszük – azaz pár cseppet nyomunk a levesbe. Ezeket persze el lehet hagyni és mindenki ízlése szerint alakíthatja.
Hozzávalók
Palócleves alapok
Palócleves fűszerek
Tálaláshoz (opcionális)
Elkészítés lépésről-lépésre
Első lépésként felkockázzuk a húst apró darabokra, hogy később csak hozzá kelljen adni a hagymához.
A vöröshagymát apróra kockázzuk, majd a zsíron (vagy ha az nincs, akkor étolajon - de lehet szalonnával vagy mangalicazsírral is) üvegesre pároljuk, azaz megdinszteljük.
Ha már "átlátszó" a hagyma, akkor beleöntjük a felkockázott húst és sózzuk borsozzuk. A későbbi kóstolóknál még pótolhatjuk a sót, szóval nem kell aggódni, hogy esetleg itt kevés lesz. Ha már kicsit átsült a hús, belenyomjuk a fokhagymákat.
Pár perc után leszedjük a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát, majd annyi vizet adunk hozzá, ami mindent ellep. (Azért is fontos, hogy ezt ne tűzön csináljuk, mert a paprika gyorsan megég és nagyon keserű lesz az íze)
Ezt követően türelmesnek kell lenni. Visszatesszük a tűzre és hagyjuk, hogy elfőjön a víz rajta. Ezt a folyamatot érdemes még egy alkalommal megismételni így nagyon jól egybefőnek az ízek.
Ezt követően felöntjük 4 dl vízzel és hozzáadjuk a fűszereket, így az őrölt köményt és a babérleveleket. Ezt körülbelül fél óráig főzzük.
Míg fő, apró kockákra vágjuk a krumplit (érdemes kicsire, hogy a kanálon több mindennel együtt elférjen). Illetve a zöldbabok végeit levágjuk. A lustábbak pedig az előkészített zöldbabot kiszedik a fagyasztóból.
Fél óra után hozzáadjuk a leveshez a krumplit és a zöldbabot.
Amíg ezek együtt is főnek, elkészítjük a habarást. A tejfölhöz apránként hozzáadjuk a lisztet, hogy ne csomósodjon össze. Majd addig keverjük, míg az összes lisztet hozzá nem adtuk. Ezt követően fokozatosan hozzáadunk 1-1 evőkanállal a leves levéből, hogy kicsit felmelegedjen a habarás.
Ha már kézmeleg, akkor habverővel fokozatosan elkeverjük. Ezen a ponton hozzáadjuk az ecetet és még 5 percig főzzük a levest.
Végül ízlés szerint tálaljuk. Lehet kaporral, tejföllel, esetleg citromkarikával, hogy pár csepp citromlevet belenyomjunk. Jó étvágyat!
Neked ajánljuk még
Palócleves recept, ahogy mi készítjük
Hozzávalók
Palócleves alapok
Palócleves fűszerek
Tálaláshoz (opcionális)
Follow The Directions
Első lépésként felkockázzuk a húst apró darabokra, hogy később csak hozzá kelljen adni a hagymához.
A vöröshagymát apróra kockázzuk, majd a zsíron (vagy ha az nincs, akkor étolajon - de lehet szalonnával vagy mangalicazsírral is) üvegesre pároljuk, azaz megdinszteljük.
Ha már "átlátszó" a hagyma, akkor beleöntjük a felkockázott húst és sózzuk borsozzuk. A későbbi kóstolóknál még pótolhatjuk a sót, szóval nem kell aggódni, hogy esetleg itt kevés lesz. Ha már kicsit átsült a hús, belenyomjuk a fokhagymákat.
Pár perc után leszedjük a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát, majd annyi vizet adunk hozzá, ami mindent ellep. (Azért is fontos, hogy ezt ne tűzön csináljuk, mert a paprika gyorsan megég és nagyon keserű lesz az íze)
Ezt követően türelmesnek kell lenni. Visszatesszük a tűzre és hagyjuk, hogy elfőjön a víz rajta. Ezt a folyamatot érdemes még egy alkalommal megismételni így nagyon jól egybefőnek az ízek.
Ezt követően felöntjük 4 dl vízzel és hozzáadjuk a fűszereket, így az őrölt köményt és a babérleveleket. Ezt körülbelül fél óráig főzzük.
Míg fő, apró kockákra vágjuk a krumplit (érdemes kicsire, hogy a kanálon több mindennel együtt elférjen). Illetve a zöldbabok végeit levágjuk. A lustábbak pedig az előkészített zöldbabot kiszedik a fagyasztóból.
Fél óra után hozzáadjuk a leveshez a krumplit és a zöldbabot.
Amíg ezek együtt is főnek, elkészítjük a habarást. A tejfölhöz apránként hozzáadjuk a lisztet, hogy ne csomósodjon össze. Majd addig keverjük, míg az összes lisztet hozzá nem adtuk. Ezt követően fokozatosan hozzáadunk 1-1 evőkanállal a leves levéből, hogy kicsit felmelegedjen a habarás.
Ha már kézmeleg, akkor habverővel fokozatosan elkeverjük. Ezen a ponton hozzáadjuk az ecetet és még 5 percig főzzük a levest.
Végül ízlés szerint tálaljuk. Lehet kaporral, tejföllel, esetleg citromkarikával, hogy pár csepp citromlevet belenyomjunk. Jó étvágyat!
Értékeld a receptet!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.