Palócleves recept, ahogy mi készítjük

Palócleves tálalás után
  • Előkészítés
    30 perc
  • Sütés ideje
    1,5 óra
  • Adag
    4
  • Elkészítés
    2 óra

Az egyik legfinomabb és legízletesebb hazai leves egyenesen a palóc konyhából. Mindenki máshogy szereti, ahogy a gulyáslevest vagy a halászlevet.

Ebben a receptben egy hagyományosabb verziót mutatunk meg, amibe az elállóság miatt még ecetet is tettek. Viszont annyival már a modern konyha felé hajlik, hogy mi ezt citrommal esszük – azaz pár cseppet nyomunk a levesbe. Ezeket persze el lehet hagyni és mindenki ízlése szerint alakíthatja.

Hozzávalók

Palócleves alapok

Palócleves fűszerek

Tálaláshoz (opcionális)

    Elkészítés lépésről-lépésre

    Lépés1

    Első lépésként felkockázzuk a húst apró darabokra, hogy később csak hozzá kelljen adni a hagymához.

    Lépés2

    A vöröshagymát apróra kockázzuk, majd a zsíron (vagy ha az nincs, akkor étolajon - de lehet szalonnával vagy mangalicazsírral is) üvegesre pároljuk, azaz megdinszteljük.

    Lépés3

    Ha már "átlátszó" a hagyma, akkor beleöntjük a felkockázott húst és sózzuk borsozzuk. A későbbi kóstolóknál még pótolhatjuk a sót, szóval nem kell aggódni, hogy esetleg itt kevés lesz. Ha már kicsit átsült a hús, belenyomjuk a fokhagymákat.

    Lépés4

    Pár perc után leszedjük a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát, majd annyi vizet adunk hozzá, ami mindent ellep. (Azért is fontos, hogy ezt ne tűzön csináljuk, mert a paprika gyorsan megég és nagyon keserű lesz az íze)

    Lépés5

    Ezt követően türelmesnek kell lenni. Visszatesszük a tűzre és hagyjuk, hogy elfőjön a víz rajta. Ezt a folyamatot érdemes még egy alkalommal megismételni így nagyon jól egybefőnek az ízek.

    Lépés6

    Ezt követően felöntjük 4 dl vízzel és hozzáadjuk a fűszereket, így az őrölt köményt és a babérleveleket. Ezt körülbelül fél óráig főzzük.

    Lépés7

    Míg fő, apró kockákra vágjuk a krumplit (érdemes kicsire, hogy a kanálon több mindennel együtt elférjen). Illetve a zöldbabok végeit levágjuk. A lustábbak pedig az előkészített zöldbabot kiszedik a fagyasztóból.

    Lépés8

    Fél óra után hozzáadjuk a leveshez a krumplit és a zöldbabot.

    Lépés9

    Amíg ezek együtt is főnek, elkészítjük a habarást. A tejfölhöz apránként hozzáadjuk a lisztet, hogy ne csomósodjon össze. Majd addig keverjük, míg az összes lisztet hozzá nem adtuk. Ezt követően fokozatosan hozzáadunk 1-1 evőkanállal a leves levéből, hogy kicsit felmelegedjen a habarás.

    Lépés10

    Ha már kézmeleg, akkor habverővel fokozatosan elkeverjük. Ezen a ponton hozzáadjuk az ecetet és még 5 percig főzzük a levest.

    Lépés11
    Palóc leves tálalás után

    Végül ízlés szerint tálaljuk. Lehet kaporral, tejföllel, esetleg citromkarikával, hogy pár csepp citromlevet belenyomjunk. Jó étvágyat!

    Neked ajánljuk még

    Értékeld a receptet!