Töltött káposzta, ahogy mi készítjük vidéken

Az elkészült töltött káposzta

A magyar konyha egyik legismertebb és legnépszerűbb étele a töltött káposzta. Szinte minden alkalommal feltűnik. Karácsonyi receptnek sem utolsó, de más ünnepek alkalmával, például esküvőkön is előkerül.

Ennek egyik oka, hogy hazánkban kiváló savanyított káposzta készül, nem csak Vecsésen. Ez a recept segít, hogy elkészítsd a tökéletes töltött káposztát. De ne feledd, ahány ház, annyi szokás! Nyugodtan variáld az összetételt úgy, hogy az számotokra tökéletes legyen.

A töltött káposzta hozzávalói
Fotó: A konyha ördöge

Hozzávalók

Töltött káposzta

Főzéshet

Találáshoz

    Elkészítés lépésről-lépésre

    Nyugodtan adj hozzá kevesebb, vagy épp több fűszert. Ebben a receptben a káposzták kolbásszal és szalonnával főnek meg, de bármilyen füstölt hússal is tökéletes lesz.

    Lépés1
    Hagyma felaprítás

    A rizst mossuk meg, a vöröshagymát és a fokhagymát pedig vágjuk apró darabokra.

    Lépés2
    A darált hús a fűszerekkel

    A darált húst gyúrjuk egybe a rizzsel, vöröshagymával, a három apróra vágott fokhagyma-gerezddel, a sóval, borssal és pirospaprikával.

    Lépés3
    A töltött káposzta húsgombóca egybegyúrva

    Ebből a húsmennyiségből kb. 8 darab közepes méretű gombócot kapunk. Ezeket egy külön tálra helyezzük rá.

    Lépés4
    Készülnek a töltött káposzta gombócai

    A savanyított káposztaleveleket mossuk el, majd terítsük ki őket és csomagoljuk be az előkészített húsgolyókat.

    Lépés5
    Lábasban a káposztalevélbe göngyölt gombócok

    Egy lábas aljára (amiben majda töltött káposztát főzzük), tegyünk egy káposztalevelet. Erre tegyük rá a füstölt húsokat, hogy a meleg víz az ízeit mindenhová eljuttassa. Erre pedig helyezzük szépen egymás mellé a gombócokat.

    Lépés6
    Töltött káposzta főzés

    Öntsük fel annyi vízzel, hogy az éppen ellepje a gombócokat. Egy káposztalevelet tegyünk az egész tetejére. Végül egy fedővel fedjük le a fazekat és kb 60-70 percig főzzük.

    Lépés7
    Rántás a töltött káposztához

    Miután ez megvan, készítsük el a rántást. Az olajat hevítsük fel, majd folyamatos kevergetés mellett pirítsuk meg a lisztet. Ha már barnás a színe, szedjük le a tűzről vagy a főzőlapról. Keverjük el benne a pirospaprikát. De vigyázz, ha nagyon forró a lábas, a paprika keserű lesz! Végül adjunk hozzá 3 evőkanál tejfölt, majd fokozatosan a lábasban lévő léből merítsünk át, hogy a rántás is kellőképp meleg legyen.

    Lépés8
    Tálalva a töltött káposzta

    Végül a rántást öntsük a lábasba és forraljuk fel a benne lévő tartalmat. Ha ez megvan, készen is vagyunk! Kenyérrel és tejföllel tálalhatjuk is az elkészül töltött káposztát.

    Neked ajánljuk még

    Értékeld a receptet!

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük